شرکت های سهامی
شرکت های سهامی
شرکتهای سهامی بنابر دلایل زیر دارای اهمیت هستند:
- الف - تعداد شرکاء در این نوع شرکت ها معمولا زیاد است و در نتیجه میزان سرمایه آنها بسیار زیاد می باشد.
- ب- مسئولیت شرکاء در مقابل طلبکاران، محدود به سهامی است که در شرکت دارند.
- ج- تمام اعمال و معاملات این نوع ثبت شرکت های تجاری محسوب می شود. خصوصیات فوق، موجب ایجاد دو امتیاز مهم برای ثبت شرکت های سهامی می شود یکی کثرت سرمایه» و دیگری «کمی خطر» (یا ریسک.)
الف - تعريف شرکت سهامی
مطابق ماده (۱) اصلاحی قانون تجارت سال ۱۳۴۷، «شرکت سهامی، شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغی اسمی سهام آنهاست.
- عناصر زیر در تعریف فوق قابل توجه است:
1- مشارکت:
در صورتی شرکت به وجود می آید که مؤسسین بیشتر از یک نفر بوده و جهت سهولت در امر رأی گیری، شرکت سهامی خاص حداقل از ۳ نفر و شرکت سهامی عام حداقل از ۵ نفر شریک تشکیل می شود.
٢- تقسیم سرمایه:
در شرکتهای سهامی، برخلاف سایر شرکت ها، سرمایه به سهام مساوی تقسیم می شود و در شرکت سهامی عام ارزش اسمی هر سهم نباید از ۱۰۰۰۰ ریال تجاوز کند و نمی توان بعضی سهام را مثلا به ۵۰۰۰ ریال و بعضی دیگر را به ۱۰۰۰۰ ریال تقسیم کرد. حتی قطعات سهم هم باید دارای قیمت یکسانی باشند.
۳- مسئولیت:
در شرکتهای سهامی (و شرکت های سرمایه ای) مسئولیت شرکاء در مقابل طلبکاران شرکت، فقط محدود به سرمایه (یعنی تعداد سهام هر یک از شرکاء) آنان در شرکت می باشد، هرچند که میزان بدهی شرکت چندین برابر سرمایه شرکت باشد.
ب- بعضی از خصوصیات انحصاری شرکت های سهامی
1- تجاری بودن عملیات شرکت های سهامی:
ماده ۲ لایحه اصلاحی در قسمت شرکتهای سهامی مقرر داشته است که: «شرکت سهامی، شرکت بازرگانی است، ولواینکه موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد». بنابراین اگر موضوع فعالیت شرکت سهامی معاملات اموال غیر منقول» باشد، از قبیل خانه سازی و سدسازی، این شرکت بازرگانی محسوب می شود و این خصوصیت فقط مختص شرکت سهامی است.
۲- میزان سرمایه:
قانونگذار، فقط در مورد شرکت های سهامی حداقل قائل شده است و در مورد سایر شرکتها میزان سرمایه به عهده شرکاء گذاشته شده است. رعایت حداقل سرمایه در شرکت های سهامی آنقدر اهمیت دارد که قانون برای تخلف از آن ضمانت اجرایی تعیین نموده و ادامه آن را حتی موجب انحلال شرکت دانسته است.| ماده ۵ لایحه اصلاحی مقرر می دارد: «سرمایه شرکت سهامی عام در زمان تأسیس حداقل از ۵ میلیون ریال و شرکت سهامی خاص حداقل از یک میلیون ریال نباید کمتر باشد» بعد از تأسیس اگر به هر علت، میزان سرمایه، از حداقل مبلغ فوق کمتر شود باید ظرف یک سال نسبت به افزایش آن تا میزان حداقل تعیین شده اقدام به عمل آید.
یادآوری: از نظر حداکثر سرمایه، هیچ گونه محدودیتی برای هیچ یک از شرکتهای هفتگانه وجود ندارد.
٣- عدة شركاء:
عده شر کاء به نظر مؤسسین هر شرکت بستگی داشته و قانون در این زمینه نباید دخالت کند، اما در مورد شرکت های سهامی به دلیل حساسیت این نوع از شرکت ها، قانون در همه مسائل دخالت کرده است. لایحه اصلاحی، در مورد تعداد شرکاء در شرکت سهامی عام مقرر داشته که نباید از ۵ نفر و در شرکت سهامی خاص نباید از سه نفر کمتر باشد.
- انواع شرکت های سهامی: شرکت های سهامی به دو نوع تقسیم می شوند:
الف- شرکت سهامی عام
ب- شرکت سهامی خاص
مقررات این دو ثبت شرکتها یکسان می باشد و در بعضی از موارد خاص، شرکت سهامی خاص مقررات مخصوص به خود را دارد، انجام پروژه های بزرگ مانند سدسازی، نیازمند سرمایه گذاری های کلان می باشد که فقط از طریق شرکت سهامی عام امکان پذیر می باشد.
پل ارتباطی مجتمع ثبتی و حقوقی ارزان ثبت
شماره تماس موسسه
شعبه کرج: 137 32 – 026
شعبه تهران :119 55 266 – 021
- سامانه ی پیامکی: 32 52 52 32
- سامانه ی تخصصی ثبتی و حقوقی https://arzansabt.com
کلیه مراحل و شرایط و مشاوره های تخصصی و رایگان مجتمع ارزان ثبت در حوزه ثبت شرکت ) مراحل ثبت شرکت و تنظیم صورتجلسات شرکتها و ثبت تغییرات شرکت ) خدمات نام و علائم تجاری ( برند ) و انتخاب نام و اسم شرکت در اداره مالکیت صنعتی شامل ( ثبت برند ، ثبت علامت تجاری - ثبت طرح صنعتی - ثبت اختراع ) همچنین اموراخذ کارت بازرگانی و کلیه خدمات اداری و اخذ انواع مجوزها در کل مراجع ذیصلاح و خدمات حقوقی ( دعاوی کیفری ، خانواده و حقوقی کلیه دادگاه ها ) و تهیه و تدوین و تنظیم انواع قرارداد های تخصصی درسراسر ایران.
پاسخ دادن به :
ارسال با تشکر از ارسال نظر . پس از تایید نظر شما درج خواهد شد