زمانی که شرکت بر اساس موضوع فعالیتی تاسیس شود اما هیچ فعالیتی مطابق موضوع انجام نداده باشد و یا انجام آن غیر ممکن باشد .
زمانی که شرکت برای مدت معینی تاسیس گردیده باشد و آن مدت به پایان رسیده باشد . فقط در صورتی این مورد امکان پذیر نیست که مدت آن قبل از انقضا تمدید شده باشد .
بر اساس دلایلی شرکت ورشکسته شود .
زمانی که مجمع عمومی فوق العاده در آن سهامداران باتوجه به دلایلی به انحلال شرکت رأی دهند .
در ماده 199 قید شده است ممکن است که دادگاه حکم قطعی انحلال شرکت را صادر کند .
صدور حکم دادگاه در جهت منحل شدن شرکت بدین صورت می باشد که اشخاصی که در این مورد ذینفع هستند می توانند به دادگاه مراجعه نمایند و نسبت به مواردی که در ذیل آمده است انحلال شرکت را تقاضا نمایند :
بعد از آنکه یکسال از ثبت شرکت گذشته باشد و در این مدت هیچ فعالیت تجاری در ارتباط با موضوع شرکت انجام نشده باشد .
مجمع عمومی سالانه جهت رسیدگی کردن حسابهای سالهای مالی تا 10 ماه تاریخی که اساسنامه معین کرده است، برگزار نشده باشد.
در صورتی که سمت تمام یا بعضی از اعضای هیأت مدیره و همچنین سمت مدیر عامل شرکت طی مدتی زاید بر 6 ماه بلامتصدی مانده باشد.
در صورتیکه مدت فعالیت شرکت پایان یافته باشد و یا موضوع فعالیت شرکت انجام نشده باشد و یا غیر ممکن باشد جهت انحلال شرکت مجمع عمومی تشکیل نشده باشد .
بدین صورت اشخاصی که در این مورد ذینفع می باشند می توانند به دادگاه مراجعه نموده و در خواست انحلال شرکت نمایند .
دادگاه جز در موارد انقضاء مدت و انجام یافتن موضوع شرکت نسبت به بقیه موارد بالا بلافاصله بر حسب مورد به مراجعی که در شرکت صلاحیت دارند – از قبیل هیئت مدیره یا بازرس مهلت متناسبی که حداکثر از شش ماه تجاوز نکند می دهد تا در رفع موجبات انحلال اقدام نمایند. هر گاه در ظرف مهلت مقرر موجبات انحلال مرتفع نشود دادگاه حکم به انحلال شرکت می دهد. ( ماده 202 ).
جهت تصفیه حسابهای شرکت این امر بر عهده مدیران شرکت می باشد فقز در صورتی که در اساسنامه یا مجمع عمومی به صورت دیگری بیان شده است .
هر گاه انحلال شرکت به علت ورشکستگی به عمل آید تابع مقررات قانون امور ورشکستگی می باشد.
هر گاه مدیر تصفیه معین نشده باشد و یا این که تعیین شده ولی به وظایف خود عمل ننماید هر ذینفع می تواند به دادگاه مراجعه و تعیین مدیر تصفیه جدیدی را از دادگاه بخواهد.
انحلال شرکت های سهامی فوری
تذکر : صورتجلسه ظرف مدت 5 روز از تاریخ تشکیل جلسه ( وفق ماده 209 لایحه اصلاحی قانون تجارت) ظرف مدت سه روز تحویل اداره پست شود و سپس بارکدپستی در سیستم درج گردد.
در صورتیکه مدیر یا مدیران تصفیه ذیل صورتجلسه قبولی خود را اعلام نکرده باشند طی نامه جداگانه قبولی خود را اعلام و ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری ارسال گردد.
در صورتیکه جلسه با حضور اکثریت سهامداران تشکیل شده رعایت مقررات دعوت وفق اساسنامه شرکت و مفاد لایحه اصلاحی قانون تجارت و ارائه اصل آنها به همراه صورتجلسه الزامی است (ماده 97 . ل . ا.ق.ت)
لیست سهامداران حاضر در مجمع تهیه و به امضاء سهامداران برسد ضمیمه صورتجلسه به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری ارسال گردد. (ماده 99 لایحه اصلی قانون تجارت)