باید این نکته را بدانید اشخاصی که تمایل به امور فعالیتهای بازرگانی دارند الزامی است که این کارت را تهیه نمایند و در غیر اینصورت انجام امور فوق امکان پذیر نمی باشد .اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند بر اساس شرایط قانون تجارت درخواست کارت بازرگانی دهند . در واقع شرایط و محدودیت هایی وجود دارد که در این مقاله به ذکر آنها خواهیم پرداخت.
امور فعالیت های بازرگانی از قبیل : ثبت و سفارش کالا تا واردات از مناطق آزاد، حقالعمل کاری (امور مشابه دلالی) در گمرک و صادرات کالاهای مجاز است.
شعب اتاق بازرگانی صنایع و معادن در ایران مرجع ثبت کارت بازرگانی می باشد در نتیجه متقاضیان اخذ کارت بازرگانی باید به این شعب مراجعه نمایند. در مورد اشخاصِ حقوقی از قبیل شرکتهای مختلف، صدور این کارت منوط به آن است که بازرگانان، مؤسسه یا شرکت خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کنند (یعنی بهصورت شرکتهای ثبت شده نزد مرجع ثبت شرکتها، به فعالیت بپردازند). همچنین این کارت برای شاغلین ادارهجات دولتی که بهصورت تماموقت مشغول به کار باشند صادر نمیشود.
حداقل باید مدرک تحصیلی جهت اخذ کارت بازرگانی دیپلم باشد و سن 24 سال.
دارندهی این کارت میتواند انصراف خود را از داشتن آن به اتاق بازرگانی و تعاون (همان مرجع صدور) اطلاع بدهد. همچنین برای هر شرکت و شخص حقیقی، تنها یک کارت صادر میشود.
مزایای کارت بازرگانی چیست
اگر شخص حقیقی دارای کارت بازرگانی باشد به عنوان تاجر شناخته می شود تاجران نسبت به افراد عادی دارای امتیازات بهتر وویژه ای هستند که تنها صاحبان کارت بازرگانی می توانند از امتیازات دولتی بهره مند گردند .
اشخاصی که دارای این کارت می باشند و دائم در سفر می باشند ویزای تجاری صادر می شود . (که البته با توجه به قوانین هر کشوری این مسئله متفاوت خواهد بود)
اشخاص دارای کارت بازرگانی عضو اتاق بازرگانی می باشند .
از جمله مزایایی کارت بازرگانی امکان ثبت نام برند و یا علائم تجاری به صورت لاتین می باشد یعنی بتوان به صورت غیر فارسی برند خود را با داشتن کارت بازرگانی به ثبت رساند.
به دارنده این کارت این امکان را می دهد که واردات کالا از مناطق آزاد کشور را به داخل مرزهای کشور داشته باشد .
در رابطه با ماهیت و چگونگی کارت بازرگانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: این کارت با مدت اعتبار یک الی پنج سال برای دارندهی آن صادر میشود، و قابل تمدید نیز هست و در صورت تأیید توسط وزارت بازرگانی، معتبر است.
زمانی که کارت بازرگانی به شرکت های خارجی داده شود باید معامله متقابل انجام شود بدین صورت که بازرگانان ایرانی نیز بتوانند در آن کشور امور فعالیت های بازرگانی بپردازنند .
این کارت همانند کارت های دیگر امکان ابطال آن وجود دارد . بدین صورت که اگر دارنده این کارت فاقد شرایط اخذ کارت باشد و یا در مدت زمان بعد از صدور کارت آن شرایط را از دست بدهد آن کارت باطل می شود. حال اگر دارندهی این کارت مرتکب قاچاق بشود طبق مادهی ۳۰ قانون گمرک ایران، در صورت احراز اینکه فرد مرتکب این جرم شده است، از عضویت بهصورت دائم یا موقت در اتاق بازرگانی محروم شده و کارت او نیز ابطال میشود.
همچنین برای اشخاصی که به علت ارتکاب جرم، به حکم مقامات قضایی از تمام یا برخی حقوق اجتماعی محروم میشوند (اگر محرومیتِ مصرحِ وی در این زمینه باشد) بهطور کلی کارت بازرگانی صادر نمیشود. همچنین برای افراد ورشکسته که هنوز وضعیت تصفیهی حسابهای آنها مشخص نیست، نیز کارت بازرگانی صادر نخواهد شد.