انواع شرکت مدنی
قانونگذار در ماده ۵۷۲ ق.م شرکت مدنی را با توجه به اسباب تحقق آن به دو نوع شرکت اختیاری و شرکت قهری تقسیم نموده است که به اختصار به هریک از آنها اشاره میشود.
شرکت اختیاری
شرکت اختیاری به موجب ماده ۵۷۳ ق.م در نتیجه یکی از امور زیر حاصل می شود.
شرکت ممکن است در نتیجه ایجاد عقدی از عقود ایجاد گردد. عقد مزبور می تواند مصادیق متعدد داشته باشد مانند عقد بیع که به موجب آن دو یا چند نفر خانه یا آپارتمان یا مغازه ای را به اشتراک خریداری می نمایند یا دو نفر مغازه ای را برای تجارت اجاره مینمایند یا مالی به چند نفر هبه می شود.
عمل شر کا نیز می تواند مصادیق متعدد داشته باشد که قانونگذار به دو مورد آن امتزاج اختیاری و قبول مال اشاره نموده است.
الف - امتزاج اختیاری: هرگاه دو یا چند نفر اموال خود را باهم ممزوج و مخلوط نمایند به طوری که امکان تفکیک آنها ممکن نباشد، همه در مجموع مال مخلوط شده شریک خواهند بود چنانچه در دهات معمول است که روستائیان گندم های خود را در یک انبار می ریزند و هریک به مقداری که ریخته در گندمهای انبار شریک می شوند. به نظر می رسد اشتراک مبتنی بر امتزاج اختیاری را نیز می توان یکی از مصادیق اشتراک در نتیجه عقدی از عقود در نظر گرفت و سبب مستقلی محسوب نکرد زیرا هدف از ممزوج نمودن جز اشتراک در آن نمی باشد اگر چه به هنگام امتزاج هیچ گونه سخنی از طرفین ابراز نشده باشد. در واقع می توان آن را نوعی شرکت معاطاتی در نظر گرفت. زیرا شرکت همانند بقیه عقود جنبه رضایی داشته و برای تحقق آن تشریفات بخصوصی لازم و ضروری نمی باشد.
ب- قبول مال: یکی از مواردی که عمل شرکا می تواند منجر به ایجاد شرکت گردد این است که چند نفر در مقابل کاری که برای شخصی انجام داده اند بابت اجرت خود مال واحد یا اموال متعددی را قبول نمایند که در نتیجه، همه آنها نسبت به اموال دریافتی مالکیت مشاعی داشته و شریک خواهند بود.
شرکت قهری
قانونگذار در ماده ۵۷۴ ق.م برای شرکت قهری نیز دو سبب به شرح زیر مقرر نموده است: «شرکت قهری اجتماع حقوق مالکیت است که در نتیجه امتزاج یا ارث حاصل می شود.»
مثال بارز شرکت قهری، شرکت ناشی از ارث است. بدین معنی که هرگاه کسی فوت نماید و مال و یا حقوق مالی از وی بجای مانده باشد و ورثه او هم متعدد باشد، وراث در ماترک مورث خود شریک می شوند.
مانند اینکه دزدی از انبار یا مغازه چند شخص گندم سرقت نموده و آنها را باهم ممزوج و مخلوط نماید که در نتیجه آن مالکان گندمها با همدیگر شریک خواهند بود بدون آنکه اراده ای برای شراکت داشته باشند یا گندمهای دو یا چند شخص در اثر وزش باد با همدیگر مخلوط شده باشد. در امتزاج قهری نیز مانند امتزاج اختیاری شرط حصول شراکت این است که امکان تفکیک اموال مخلوط شده از همدیگر وجود نداشته باشد.
پل ارتباطی مجتمع ثبتی و حقوقی ارزان ثبت
شماره تماس موسسه
شعبه کرج: 137 32 – 026
شعبه تهران :119 55 266 – 021
- سامانه ی پیامکی: 32 52 52 32
- سامانه ی تخصصی ثبتی و حقوقی https://arzansabt.com
کلیه مراحل و شرایط و مشاوره های تخصصی و رایگان مجتمع ارزان ثبت در حوزه ثبت شرکت ) مراحل ثبت شرکت و تنظیم صورتجلسات شرکتها و ثبت تغییرات شرکت ) خدمات نام و علائم تجاری ( برند ) و انتخاب نام و اسم شرکت در اداره مالکیت صنعتی شامل ( ثبت برند ، ثبت علامت تجاری - ثبت طرح صنعتی - ثبت اختراع ) همچنین اموراخذ کارت بازرگانی و کلیه خدمات اداری و اخذ انواع مجوزها در کل مراجع ذیصلاح و خدمات حقوقی ( دعاوی کیفری ، خانواده و حقوقی کلیه دادگاه ها ) و تهیه و تدوین و تنظیم انواع قرارداد های تخصصی درسراسر ایران.
پاسخ دادن به :
ارسال با تشکر از ارسال نظر . پس از تایید نظر شما درج خواهد شد