نحوه افزایش سرمایه شرکت

خانه > تغییرات شرکت > نحوه افزایش سرمایه شرکت

نحوه افزایش سرمایه شرکت

فهرست مطالب
فرم مشاوره رایگان
یکی از شیوه های تامین مالی شرکتها افزایش سرمایه شرکت می باشد. شرکتها به منظور بسط فعالیت های خود و  ایجاد توان رقابتی بیشتر تصمیم به اضافه کردن سرمایه شرکت می گیرند. گاهی هدف از افزایش سرمایه شرکت رفع نواقص و ارتقاء بنیاد مالی شرکت می باشد. راه های گوناگونی برای تامین منابع مالی جدید وجود دارد. در ادامه به تمامی موارد مربوط به افزایش سرمایه می پردازیم.

افزایش سرمایه شرکت

چنانچه یک شرکت تصمیم بگیرد سرمایه خود را در بورس اوراق بهادار افزایش دهد بایست اقدام به انتشار سهام جدید بنماید و برای فروش به سهامداران عرضه نماید تا بدین وسیله با اخذ مبالغ فروش سرمایه شرکت را تامین نماید.

فرق که شیوه های ازدیاد سرمایه وجود دارد در چگونگی و روش های افزایش سرمایه می باشد. در این مقاله به شرح انواع شیوه های افزایش سرمایه می پردازیم.

انواع افزایش سرمایه شرکت

چنانچه در نظر داشته باشیم برای  انواع روش های افزایش سرمایه دسته بندی تعیین کنیم به 4 دسته کلی تقسم می شوند:

  • از محل سود انباشته (سهام جایزه)
  • از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
  • از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
  • به شیوه ی صرف سهام
شرایط افزایش سرمایه شرکت
شرایط افزایش سرمایه شرکت

شرایط افزایش سرمایه شرکت

پس از تصویب مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه انجام می شود. تا زمانی که سرمایه قبلی شرکت کاملا پرداخت نشود،تحت هیچ شرایطی مجاز به افزایش سرمایه نمی باشید.

هیات مدیره با کسب اجازه از مجمع عمومی فوق العاده قادر می باشد در عرض زمان مشخص شده ای که بیش از 5 سال نباید باشد به مقدار مشخصی به یکی از شیوه های ذکر شده در مقررات اقدام به افزایش سرمایه شرکت نماید. در قانون به صراحت آمده است ، دراساسنامه شرکت اختیار افزایش سرمایه بر عهده هیات مدیره نمی باشد.

هیات مدیره بعد از اجرایی کردن افزایش سرمایه حال چه با اجازه ی مجمع عمومی فوق العاده باشد و چه با اجازه از مجمع ذکر شده ، در هر نوبت بعد از اینکه سرمایه افزایش داده شد ، می بایست در عرض یک ماه ، پس از اصلاح اساسنامه و ثبت کردن سرمایه جدید به جای سرمایه قبل مراتب را به مرجع ثبت شرکت ها اطلاع دهد تا بعد از ثبت ، برای عموم اطلاع رسانی شود.

روش های افزایش سرمایه شرکت

با صادر کردن سهام جدید یا ازدیاد مبلغ اسمی سهام موجود میتوان سرمایه شرکت را افزایش داد.

الف- ازدیاد سرمایه به شیوه ی بالا بردن مبلغ اسمی سهام

افزایش سرمایه از طریق بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، در ماده 159 لایحه اصلاح قانون تجارت به صراحت آمده است ،چنانچه فردی بخواهد با بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، سرمایه خود را افزایش دهد اگر برای سهامداران تعهد ایجاد کند امکان پذیر نمی باشد غیر از اینکه موافقت نکامی سهامداران را اخذ کرده باشد.

لذا اگر از روش افزایش مبلغ اسمی سهام نسبت به افزایش سرمایه اقدام شد سهامداران باید مبلغ اضافه شده را تادییه نمایند که به اجتماع آرا نیاز می باشد و چنانچه به تصویب برسد باید تمامی مبلغ افزایش سرمایه ، بصورت نقد تادیه شود.

از آنجا که منع قانونی در  افزایش به تصویب مجمع عمومی فوق العاده وجود ندارد، پرداخت مبلغ اضافه شده به مبلغ اسمی سهام، را توسط انتقال سود تقسیم نشده  یا  پس انداز شرکت میتوان انجام داد. این افزایش سرمایه برای صاحبان سهام ، تعهد ایجاد نمی کند و احتیاجی به اتفاق آرا نبوده با نهایتا دو سوم آراء حاضر در جلسه رسمی مجمع عمومی فوق العاده میتوان به تصمیم گیری پرداخت.

ب-افزایش سرمایه از طریق صدور سهام

با صادر شدن سهام جدید می توان سرمایه را افزایش داد. در چنین حالتی باید مبلغ اسمی سهام جدید ، با مبلغ اسمی سهام قبل به یک اندازه باشد.

کاهش سرمایه شرکت

کاهش سرمایه  به دو روش  اجباری و اختیاری انجام می شود. هنگامی که به موجب ضررهای وارد شده دست کم نیمی از سرمایه از دست رفته باشد کاهش اجباری صورت می گیرد. در این صورت مجمع عمومی فوق العاده باید یا تایید کند که مبلغ ثبت شده سرمایه به مبلغ موجود کاهش پیدا کرده است و یا تصمیم به انحلال شرکت بگیرد. (م 141)

با توصیه هیات مدیره و تصویب مجمع عمومی فوق العاده به شرطی که به تساوی حقوق سهامداران خدشه ای وارد نشود کاهش اختیاری سرمایه امکان پذیر می باشد و نباید از حداقلی که در ماده 5 آمده کمتر باشد. کاهش اجباری به دو شیوه کسر از تعداد سهام یا کسر از مبلغ اسمی آن ها میسر می باشد. ولی در کاهش اختیاری فقط می شود به کاستن مبلغ اسمی سهام پرداخت.

برای ایجاد تغییرات در شرکت ها می توانید با کارشناسان مجرب ارزان ثبت در تماس باشید. مشاوران ما در کم ترین زمان امور شما را انجام خواهند داد. برای دستیابی به امور افزایش سرمایه شرکت ها تنها کافی است با موسسه ارزان ثبت تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)
سوالات پرتکرار و متداول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط به این مقاله