جهت تاسیس و تشکیل شرکت سهامی بایستی مجمعی به نام مجمع عمومی موسس تشکیل گردد. از این رو متن زیر می تواند راهنمای مناسب شما در این زمینه بوده و شما را به اهدافتان نزدیکتر کند.
درباره مجمع عمومی موسس
مجمع عمومی موسس با رعایت مقررات این قانون تشکیل و پس از رسیدگی و احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم و شور درباره اساسنامه شرکت و تصویب آن ، اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت را انتخاب می کند و نیز مجمع عمومی موسس روزنامه کثیرالانتشار را که هر گونه دعوت و اطلاعیه برای صاحبان سهام تا تشکیل مجمع عمومی سالانه به طور منحصر در آن منتشر خواهد شد تعیین خواهد نمود.
مدیران و بازرسان شرکت باید کتباَ قبول سمت نمایند . قبول سمت بخودی خود دلیل برای این است که مدیر و بازرس با علم به تکالیف و مسئولیت های سمت خود عهده دار آن گردیده اند. از این تاریخ شرکت تشکیل شده محسوب می شود . ( ماده 17 )
راهنمای تشکیل مجمع عمومی موسس در شرکت ها
یکی از اجزای لازم به منظور ایجاد شرکت سهامی عام مجمع عمومی موسس می باشد. لازم به ذکر است که در شرکت های سهامی خاص تشکیل مجمع عمومی موسسین الزامی نمی باشد.تنها شرکت سهامی عام تشکیل آن را الزامی و ضروری دانسته است.ولی در عمل شرکت های سهامی خاص هم مجمع عمومی موسس را تشکیل می دهند.
در جلسه مجمع عمومی موسس تنها موسسین و پذیره نویسان حق حضور و حق رای دارند و هر سهم دارای یک رای است. جلسه،نخست توسط یک نفر رییس سنی که از بین حاضران انتخاب می شود اداره می گردد.
سپس به انتخاب هیات رییسه مرکب از یک رییس، یک منشی و دو نفر ناظر مبادرت می گردد. انتخاب به اکثریت نسبی به عمل می آید. رییس مجمع و ناظران از بین موسسین و پذیره نویسان انتخاب می گردند،ولی منشی جلسه ممکن است از بین آن ها نباشد.
اختیارات مجمع موسس
در جلسه مجمع عمومی موسس تاسیس کنندگان و پذیره نویسان حق دارند حضور داشته باشند و رای بدهند و هر سهم آن ها دارای یک رای می باشد.نحست جلسه توسط یک نفر رئیس سنی اداره می گردد که از میان حاضران انتخاب می شود.
پس از آن به انتخاب هیات رئیسه که مرکب از یک رئیس-یک منشی و دو نفر ناظر می باشد مبادرت می شود. انتخاب به اکثریت نسبی صورت می گیرد. رئیس مجمع و ناظران از میان موسسان و پذیره نویسان انتخاب می شود اما این امکان وجود دارد که منشی جلسه از میان آن ها نباشد.
حد نصاب تشکیل مجمع عمومی موسس
مطابق ماده 57 لایحه قانونی حد نصاب لازم برای تشکیل مجمع عمومی موسسین عبارت است از
- در دعوت اول، حضورعده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد داشته باشند.
- در دعوت دوم، در صورتی که در نخستین دعوت نصاب مذکور حاصل نشد، موسسین برای بار دوم مجمع عمومی را دعوت می نمایند؛ مشروط بر اینکه لااقل 20 روز قبل از انعقاد مجمع ، آگهی دعوت آن با قید دستور جلسه قبل و نتیجه دعوت اول در روزنامه کثیرالانتشار که در اعلامیه پذیره نویسی معین شده است، منتشر گردد. در این مجمع حضور حداقل 3/1 سرمایه شرکت الزامی است.
- در دعوت سوم ،در صورتی که در سومین دعوت اکثریت لازم ( صاحبان ثلث سرمایه شرکت ) در مجمع سومی حاضر نشدند ، موسسین باید عدم تشکیل شرکت را اعلام نمایند.
در هر یک از مجامع فوق کلیه تصمیمات باید به اکثریت 3/2 رای حاضر در جلسه اتخاذ گردد. یکی از ویژگی های شرکت ها این است که شرکاء قصد مشارکت داشته باشند.
در شرکتی که با سه دعوت حاضر نشود،بهتر است آن شرکت تشکیل نشود. اما اگر حتی یک نفر بیاید و این یک نفر صاحب ثلث سرمایه شرکت باشد،شرکت تشکیل می شود. پس در حد نصاب،اکثریت رای مهم خواهد بود.
حد نصاب لازم جهت تشکیل مجمع عمومی موسس
مطابق ماده 57 لایحه قانونی حدنصاب لازم به منظور تشکیل مجمع عمومی موسس به شرح ذیل می باشد:
در دعوت اول،حضور عده ای از پذیره نویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد داشته باشند.
در دعوت دوم در صورتی که در نخستین دعوت نصاب ذکر شده به دست نیامد،موسسان برای بار دوم مجمع عمومی را دعوت می کنند ؛منوط بر اینکه حداقل 20 روز قبل از منعقد نمودن قرارداد مجمع عمومی موسس آگهی دعوت آن با ذکر دستور جلسه قبل و نتیجه دعوت اول در روزنامه کثیرالانتشار که در اعلامیه پذیره نویسی معین شده است چاپ و منتشر شود در این مجمع حضور حداقل 3/1 سرمایه شرکت الزامی می باشد.
در دعوت سوم ،در صورتی که در سومین دعوت اکثریت لازم ( صاحبان ثلث سرمایه شرکت ) در مجمع سومی حاضر نشدند ، موسسین باید عدم تشکیل شرکت را اعلام نمایند.
در هر کدام یک از مجامع فوق تمامی تصمیمات باید به اکثریت 3/2 رای حاضر در جلسه گرفته شود. یکی از خصوصیات و ویژگی های شرکت ها این می باشدکه شرکاء قصد مشارکت داشته باشند.
در شرکتی که با سه دعوت حاضر نشود،مطلوب است آن شرکت تشکیل نشود.اما اگر حتی یک نفر بیاید و این یک نفر صاحب ثلث سرمایه شرکت باشد،شرکت تشکیل می شود.پس در حد نصاب، اکثریت رای مهم خواهد بود.
وظایف مجمع عمومی موسس
وظایف و اختیارات مجمع عمومی موسسین عبارت است از :
- رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن و رسیدگی به کلیه اوراق سهام و پذیره نویسان .
- احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و اطمینان از پرداخت اقلاَ 35 درصد از تعهدات پذیره نویسان .
- رسیدگی به آورده های غیر نقدی و مزایای مطالبه شده موسسین.
- تصویب اساسنامه شرکت و در صورت لزوم،اصلاح آن .
- انتخاب اعضای اولین هیات مدیره و انتخاب اولین بازرس یا بازرسان ( اعم از اصلی و علی البدل ) به تعداد و شرایط و به مدت مقرر در اساسنامه مصوب ( انتخاب اعضای هیات مدیره و بازرس یا بازرسان بعدی با مجمع عمومی عادی خواهد بود ).چون برای ثبت شرکت لازم است که شرکت دارای هیات مدیره و بازرس یا بازرسان بوده و اسامی و مشخصات و اعلام قبولی اعضای هیات مدیره و بازرس یا بازرسان جزو مدارک دیگر به مرجع ثبت شرکت تسلیم گردد ، لاجرم باید انتخاب آن ها به وسیله مجمع عمومی موسسین انجام گیرد.
- تعیین روزنامه کثیرالانتشار که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای صاحبان سهام ، تا تشکیل مجمع عمومی سالانه ، در آن منتشر خواهد شد.
به سبب تبصره ماده 17 لایحه اصلاح قانون تجارت ،هر گونه دعوت و اطلاعیه برای صاحبان سهام ، تا تشکیل مجمع عمومی عادی سالیانه ،علاوه بر روزنامه کثیرالانتشار مزبور ، در روزنامه کثیرالانتشار دیگری که از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد تعیین می شود ، درج و نشر خواهد شد.
مطابق ماده 74 لایحه قانونی،مجمع عمومی موسسین،ابتدا به گزارش موسسین شرکت رسیدگی و در صورت لزوم آن را تصویب می نماید. سپس ضمن احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبلغ لازم به تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم به اصلاح آن مبادرت می نماید.
سرانجام مجمع مذکور ، نخستین مدیران و بازرسان یا بازرس شرکت را انتخاب و روزنامه کثیرالانتشار برای آگهی های بعدی شرکت تعیین می نماید.