از اساسی ترین موارد در زمان ثبت شرکت های سهامی توجه به سرمایه در شرکت سهامی می باشد که در این متن به صورت مفصل به تشریح این نوع شرکت ها و سرمایه لازم برای ثبت و ادامه حیات آن می پردازیم. با ما در ادامه همراه باشید. برای اطلاعات تکمیلی می توانید با موسسه ارزان ثبت تماس بگیرید.
راهنمای سرمایه در شرکت سهامی
قانون تجارت شرکتی را تحت عنوان شرکت سهامی نام برده است این شرکت در زمینه های تحت موضوعات مختلف تجاری می تواند آغاز به فعالیت کند، شرکت های سهامی شامل دو نوع شرکت هستند، 1) شرکت سهامی عام، 2) شرکت سهامی خاص، این شرکت ها با اشتراک سرمایه سهامداران ایجاد می شود و قواعدی در خصوص سرمایه شرکت های سهامی وجود دارد که اگر قصد ایجاد و ثبت این نوع از شرکت های تجاری را دارید بهتر است با این قواعد و مقررات آشنا شوید.
شرکت های سهامی از آن دسته از شرکت هایی می باشد که در قانون تجارت حداقل سرمایه اولیه ای برای این نوع شرکت تعریف شده است، شرکت های سهامی خاص نباید سرمایه ای کمتر از یک میلیون ریال را برای شرکت خود تعیین کنند و شرکت های سهامی عام نیز مجاز به ثبت سرمایه اس کمتر از پنج میلیون ریال نیستند در واقع در این دو نوع شرکت اگر سرمایه کمتر باشد موجب انحلال شرکت خواهد شد.
سرمایه لازم در شرکت سهامی عام
آنچه که تعیین کننده سرمایه شرکت های سهامی عام می باشد میزان آورده نقد و غیر نقد موسسین و مشارکت های مردمی در این شرکت ها می باشد، شرکت های سهامی عام از دو بخش سرمایه تشکیل می شوند بخشی از سرمایه این شرکت توسط موسسین آن تأمین می شود و بخش دیگر سرمایه توسط پذیره نویسی سهام شرکت سهامی عام تأمین می شود.
در سرمایه شرکت سهامی عام حدود 20 درصد از سهام شرکت را موسسین تعهد می کنند که از این 20 درصد حدود 35 در صد در حساب شرکت سهامی عام بلوکه می شود و بعد از تأسیس سازمان بورس یا فرابورس که به این نوع شرکت ها مجوز فعالیت می دهد، پذیره نویسی سهام را انجام می دهد پذیره نویسی باید از طریق خرید سهام توسط مردم انجام شود تا 80 درصد سرمایه تأمین شود، در شرکت های سهامی عام تنها موسسین می توانند آورده غیر نقدی داشته باشند و مشارکت های مردمی باید از طریق آورده نقدی تأمین می شود.
پس از پذیره نویسی نیز جلسه مجمع عمومی تشکیل می شود که در این زمان باید حداقل دو سوم سهامداران برای تشکیل شرکت سهامی عام در این جلسه شرکت نمایند و در صورت عدم رسیدن حد نصاب مجدد این جلسه قابل تمدید است و برای بار دوم حد نصاب حدود کمتری مد نظر می باشد.
سرمایه شرکت سهامی عام نباید از حداقل 5000000 ريال کمتر باشد که البته این حداقل قانونی است و به دلیل مجوزی بودن این شرکت ها ممکن است سرمایه دیگری مد نظر ارگان صادر کننده مجوز باشد که شرکت نمی تواند سرمایه ای کمتر از آن را در شرکت تعریف کند.
سرمایه لازم در شرکت سهامی خاص
شرکت از مشارکت و شراکت منشأ می گیرد که در همه شرکت ها با شراکت اعضاء و آورده نقد و غیر نقدی هر کدام شرکت ایجاد می شود، بنابراین سرمایه شرکت های سهامی خاص مجموع از آورده نقد و غیر نقد اعضاء آن می باشد، شرکت های سهامی خاص در زمان ثبت باید سرمایه اولیه خود را به اداره ثبت اعلام کنند زیرا سرمایه شرکت سهامی بخشی از اعتبار این شرکت می باشد، بر اساس متن قانون سرمایه شرکت سهامی خاص نباید کمتر از 1000000 ريال باشد که اعضاء می توانند سرمایه ای بیشتر از این را نیز در شرکت وارد کنند ولی نباید سرمایه آنها از این حداقل قانونی کمتر باشد.
سرمایه شرکت سهامی خاص با عنوان سهام بین اعضاء به میزان مبلغی که در شرکت وارد کرده اند تقسیم می شود، سهام شرکت ممکن است سهام با نام یا بی نام یا ممتاز باشد، سهام با نام سهامی است که در آن نام و نام خانوادگی صاحب سهام عنوان شده است، در سهام بی نام نیز هیچ مشخصاتی از مالک سهام ذکر نشده است و برگه سهام در دست هر کسی باشد وی مالک سهام می باشد، سهام ممتاز نیز به برخی از اعضاء شرکت داده می شود و امتیاز هایی در شرکت برای این اشخاص در نظر گرفته شده است.
بر اساس بند 33 اساسنامه شرکت های سهامی خاص هیئت مدیره این شرکت ها باید حداقل از یک سهم در شرکت برخوردار باشند اما مدیر عامل این شرکت می تواند خارج از سهامداران نیز انتخاب شود. لازم به ذکر است هر چقدر میزان سرمایه شرکت سهامی بیشتر باشد شانس موفقیت این شرکت در برابر شرکت های دیگر که در مناقصات و مزایدات شرکت کرده اند بیشتر خواهد بود.
تفاوت سرمایه شرکت های سهامی با سایر شرکت ها
شرکت های سهامی با هم نیز از نظر تأمین سرمایه متفاوت هستند و همین طور تفاوت هایی با سایر شرکت ها دارند، در سرمایه شرکت های میزان سرمایه تحت عنوان سهام بین اعضاء تقسیم می شود در حالی که شرکت های دیگر مبلغ سهم الشرکه دارند، شرکت های دارای سهم الشرکه مسئولیت شان محدود به مبلغ سرمایه آنها می باشد در حالی که در شرکت سهامی مسئولیت به میزان سهام می باشد که هر سال به لحاظ شرایط اقتصادی ارزش سهام رشد خواهد کرد و ارزش هر سهم از لحاظ مبلغ افزایش خواهد داشت.
افزایش سرمایه در شرکت های سهامی
شرکت های سهامی بعد از ثبت می توانند سرمایه خود را افزایش دهند از این رو هیئت مدیره باید مجمع عمومی فوق العاده را دعوت نمایند تا نسبت به افزایش سرمایه شرکت سهامی اقدام نمایند، در صورتی که شرکت دارای رشد مالی بوده است این رشد باید به سرمایه شرکت نیز اضافه شود و ارزش مبلغ سهام اعضاء نیز بالا تر رود، میزان افزایش سرمایه می تواند در قالب سهام جدید به اعضاء اعطاء شود و یا اینکه به ارزش اسمی هر سهم اضافه شود. از این رو میزان افزایش سرمایه باید در اداره ثبت شرکت ها نیز به ثبت برسد.
از اینکه همراه ما بودید سپاس گذاریم، شرکت های سهامی جزء معتبر ترین شرکت های قانون تجارت هستند اما آنچه که در هر شرکت میزان اعتبار آن شرکت را تضمین می کند، سرمایه شرکت است، شما می توانید از طریق تماس با کارشناسان ارزان ثبت با توجه به فعالیتی که در شرکت می خواهید انجام دهید و فاکتور های مهم دیگر میزان سرمایه شرکت را تعیین کنید.
در صورتی که نیازمند افزایش سرمایه در شرکت سهامی هستید می توانید مشاوره نحوه تنظیم صورت جلسه و ثبت آن در سامانه ثبت شرکت ها را دریافت نمایید. امیدواریم که این مقاله به سوالات شما در زمینه سرمایه شرکت سهامی پاسخ داده باشد.